Popular Posts

kisah-kisah kue

Aku Bukan Kuli Barua Hampa Ok

22 June 2012 · 1 tengah goreng

Selamat pagi..jam menunjukkan pukul 12:20am 22hb jun 2012..maaf sebab tajuk entri agak kasar bunyinya tapi itulah yang aku nak luahkan sekarang ni..Aku nak bertanya 1 soalan 'hampa pernah rasa tak diperlakukan seperti "kuli barua" yang teramat?'..tak kisahla sama ada dalam pekerjaan ka, study ka mahupun dalam kerja berkumpulan..Apa yang terlintas difikiran hampa masa itu..?

Ok harini memang aku terasa sangat macam "kuli barua", sebelum ni memang dah rasa dah tapi aku diam sebab aku kerja dengan hati yang ikhlas tak banyak songeh..Tapi kadang-kadang ada batasan bagi seorang individu itu untuk mendiamkan diri..Nak kata pak turut tak jugak sebab tapi kadang2 tu melampau2 sangat sampai terbakaq hati dibuatnya..Secara jujur dan terus terang aku cakap, aku tak kisah sikit pun nak buat kerja or apa-apa dengan siapa2 tapi kena ingat "setinggi mana jawatan, se-senior mana pun hampa" dalam 1 organisasi, harus diingat orang disekeliling yang dok backup..Jangan dok anggap aku ibarat "kuli barua" hampa ja, sesedap hati nak mengarah itu ini, kadang2 menampakkan sangat betapa "low" sangat aku dimata hampa..Jenis aku apa orang dok burukkan tentang orang lain, aku dok dengaq ja masuk telinga kiri keluaq telinga kanan..Jangan sampai buat aku paku hampa semua balik..takut nanti malu nak bertentang dah kot..

Memang kenyataan bila bersama dengan kaum melayu, busuk hati, perdajal2 ni memang melayu nombor 1..aku pernah kerja dengan cina, memang jujur tak ada masalah sikit pun bahkan percaya lagi dengan kita dengan usaha yang kita buat..Aku tak tahulah apa pandangan orang lain..Bagi aku kalau orang melayu banyak amalkan "anda bekerja untuk saya" dan bukannya "anda bekerja bersama2 saya"..Itu yang menyebabkan adanya sikap nak per"kuli baruakan" orang..Kalau nak diikutkan perasaan, memang dah lama aku berhenti cuma peluang dan rezeki untuk berhijrah ke tempat lain belum ada..aku terpaksa bersabar dengan dugaan ni dulu..hmmm, entahlah..Bilalah melayu nak berubah..

Berhenti disini (noktah)




Selamat Berhujung Minggu

17 June 2012 · 2 tengah goreng


Assalamulaikum wbt dan selamat berhujung minggu buat semua terutamanya para2 blogger yang harini aktif menaip entri masing2..huhu.Alhamdulillah harini aku dapat cuti sehari dari kesibukan kerja yang xpernah selesai..sangat memenatkan, so bagi yang tengah study last semester tue, siap2kanlah diri kalian semua dan bertanyalah pada diri kalian sama ada "aku dah bersedia menempuh alam pekerjaan kah belum".hmmm...

Berbalik pada situasi cuti, dalam perancangan harini hendak keluar sebentar bersama "calon" aku tapi apakan daya dia ada hal (keluar jalan2 dengan family)..so, terpaksalah dibatalkan rancangan untuk harini..oleh itu segala plan telah bertukar, aku nak keluar jalan2 dengan lagendz aku lah..biarpun keseorangan namun ku gembira bersama lagendz ku yang kini tampan lagi macho bersetkan tayar dan rim baru..kahkah..


p/s : saya sangat suka lagendz saya sebab dia peneman saya untuk kemana jua..semudah cucuk-on-pulas dan jalan..hahaha



Penantian satu penyeksaan

03 June 2012 · 0 tengah goreng

Assalamualaikum wbt..selamat berhujung minggu..entri kali ni sebenarnya tiada kaitan pun tentang soal cinta mahupun luahan perasaan jiwang2 karat ya..huhu.aku dah menempah sepasang sport rim racing boy 3 batang dan juga tayar maxxis diamond 80/90..saja nak try guna tayar baru..yang menjadi masalahnya apabila tauke kedai tersilap order n yang sampai rim racing boy 3 batang untuk 125z plak..moto aku hanyalah lagenda115zr..hoho..maka terjadilah episod penantian yang menyeksakan bagi aku untuk menunggu selama 2 hari lagi..

tauke..wa mau ini sport rim ma...

dan juga ini tayar lorrrrr...

tapi aku dah tak perlu fikir apa2 dah tentang bayaran sebab dah settlekan awal2 dengan tauke kedai tu..tunggu barang sampai ja..kalau tak, alamatnya duit akan digunakan untuk benda alah lainla..huhu.pokai gak bulan ni..

perbelanjaan bulan ini untuk moto :-

minyak hitam shell = rm26
oil filter = rm13
sport rim racing boy + tubeless cap = rm230
tayar maxxis diamond 80/90 = rm105x2 = rm210
basuh = rm5
total = rm230 + rm210 + rm26 + rm13 + rm5 = rm484 (garu kepala sambil fikir macamana la perbelanjaan sampai hujung bulan nanti..haha)


p/s : biarkan penantian dengan penuh kesabaran yang diyakini diakhiri dengan kegembiraan..ecece..cepat2la hari isnin..nak merasa tayar dan rim baru sat..haha








t!nggalkan j3jak s3kal! yeRr

Ampersands & angle brackets need to be encoded.
Related Posts with Thumbnails

Corat-Coret

^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^
Tahun Baru 2013..Azam Pun Baru..=)

Banyak misi yang perlu dilaksanakan bagi

tahun 2013. Semoga diberi kekuatan untuk

aku menghadapinya..=)

Gomo Kelate Gomo

^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^


Geng2 sEt!a

p3ngunjUng k3hOrmat